Reteta sapun natural cu unt de shea

Untul de shea este considerat o minune a lumii in materie de ingrijire. Este un unt cu multiple beneficii, mai ales pentru piele si scalp cu probleme. De la acnee pana la alergii, de la psoriazis pana la zona zoster, de la matreata la vergeturi, untul de shea amelioreaza, trateaza sau reduce considerabil problemele pielii.

Femeile insarcinate sau cele care au nascut de curand ar trebui sa foloseasca acest unt extraordinar ca unt de hidratare pentru sani si zona abdomenului, precum si pentru zonele adiacente (coapse, spate).

Si acum va propunem si o reteta cu unt de shea in compozitie:

– 300 g. unt cocos natural
– 300 ml. ulei masline extra virgin sau ulei masline pomace
– 255 g. unt shea bio/organic
– 230 ml. apa distilata
– 119 g. hidroxid de sodiu
– 10 ml. ulei esential grapefruit
– 5 ml. ulei esential portocale
– 2 linguri coaja rasa de portocala

Nu uitati sa cititi pagina cu informatiile importante legate de producerea sapunului natural.

45 thoughts on “Reteta sapun natural cu unt de shea

  1. Andreea says:

    Salutare! Imi doresc sa ma incumet sa fac sapun de casa pentru prima data, asa ca intrebarile mele sunt de foarte incepator. Se poate face sapun fara hidroxid de sodiu? si care este rolul lui?

    • Silvia Buzori says:

      Bună ziua! Dacă doriți să produceți de la zero, nu se poate face săpun fără hidroxid de sodiu. Ar mai fi o variantă, cu cenușă, dar nu vă putem oferi detalii despre proces, deoarece nu am realizat niciodată cu cenușă. Dacă nu vreți să lucrați cu hidroxid, puteți alege varianta melt&pour, cum spun americanii, găsiți detalii despre această metodă la rubrica de Rețete săpun natural. Succes!

      • Tarta Adriana says:

        Bună ziua. Vreau sa va mulțumesc din suflet pt rețete. Ieri am produs primul meu săpun după aceasta rețetă și sunt posesoarea unui sapun perfect, plăcut mirositor. Tocmai l-am scos din forme. Sunteți minunata ca împărtășiți aceste rețete.

        • Silvia Buzori says:

          Sunt fericită că ați găsit util site-ul nostru, mulțumesc pentru cuvintele frumoase! 🙂 Pe curând!

  2. Marian says:

    Sarut”mana!

    Doamna Chindea va rog, respectuoas, sa imi spuneti care este diferenta dintre sampon solid si sapun.

    Tot ce am invatat si am pus in aplicare este “”din vina dumneavoastra”, pentru care va multumesc cu drag si recunostinta!

    Ca om de formatie tehnica mereu caut explicatii.

    Va multumesc anticipat pentru raspunsul dumneavoastra!

    • Silvia Buzori says:

      Cu voia dumneavoastra, ma inclin! 🙂
      Diferența este de ingrediente în rețeta de bază. Ca să putem realiza un șampon solid, avem nevoie de ingrediente prietenoase cu firul de păr, cu scalpul, adică îngrediente care să hidrateze firul de păr, care este diferit de piele. În plus, există săpunuri solide care nu fac multă spumă sau aproape deloc, dar lipsa spumei nu le știrbește acțiunile și proprietățile. La șampon solid, nu te poți descurca fără spumă, deci cocos, ricin, shea – obligatoriu.
      Am creat o rețetă pentru șampon solid, o găsiți aici https://www.sapunnatural.ro/2011/sampon-natural-solid-cu-ulei-de-ricin/.
      Succes!

    • Silvia Chindea says:

      Da, se poate pune la trace. Dar nu există un standard, depinde de valoarea Super Fat, de ingrediente și de ceea ce doriți să obțineți.

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,
      Da, bineînțeles, partea de adaosuri poate fi modificată în funcție de necesități. Puteți să scoateți uleiurile esențiale sau să le înlocuiți cu altele.
      Succes!

  3. Irina says:

    Buna ziua. As dori sa realizez aceasta reteta si am cateva intrebari: coaja de portocala se adauga in stare proaspata sau uscata? Pot inlocui uleiul esential de grepfruit cu ulei esential de iasomie? As putea adauga pentru miros cafea, cacao, petale uscate de trandafiri, cocos sau scortisoara si n ce faza as putea adauga unul dintre acestea? Multumesc

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,
      Coaja de portocală o puteți adăuga oricum doriți, proaspătă sau uscată.
      Uleiurile esențiale se pot schimba după dorință. Doar că nu există ulei esențial de iasomie, ci absolut de iasomie.
      Adaosurile se pun în faza finală, odată cu uleiurile esențiale.
      Succes!

  4. Izabela says:

    Ieri am facut aceasta reteta pentru prima oara si tot pentru prima oara am folosit untel de shea. Mirosul lui m-a deranjat si, din pacate, se mai simte inca in sapunuri, in ciuda uleiurilor esentiale. Imi puteti recomanda un ulei esential care sa acopere total mirosul untului de shea? (mai am inca cateva kilograme de folosit) Multumesc pentru raspuns si pentru reteta.

  5. PAUL CRISTINA SIMONA says:

    Buna ziua,
    as dori sa incerc aceasta reteta pentru a o testa ,pentru consum propriu.Va rog sa imi spuneti de unde as putea procura ingredientele?Multmesc.

    • Sapun Natural says:

      Bună ziua,

      Pe pagina principală a site-ului nostru, http://www.sapunnatural.ro, în meniul de sus puteți vedea partea de magazin. Dacă mergeți cu mouse-ul pe numele “magazin”, se vor deschide toate categoriile de produse.

      În afară de hidroxid de sodiu, pe care nu avem voie să îl vindem, și apă distilată, pe care o găsiți în magazine de specialitate, în rest avem tot ceea ce este necesar pentru producția de săpun și cosmetice: materii prime, matrițe, ustensile etc.

      Succes!

    • Sapun Natural says:

      Sau, și mai simplu, dacă aveți nevoie doar de ingrediente, dați click pe numele fiecărui ingredient din cadrul rețetei. Exemplu “unt cocos”.

  6. Anca says:

    Buna ziua,

    In acesta reteta ( pe care doresc neaparat sa o incerc 🙂 se poate adauga, la faza trace ulei de catina? Daca da imi puteti spuneti, va rog, cat as putea adauga?ma refer si la culoare si la beneficiile uleiului de catina.

    Multumesc anticipat.

    • Sapun Natural says:

      Absolut, puteti adauga ulei de catina in faza trace. Avand in vedere ca reteta nu are un volum mare, va recomandam sa adaugati 5-10 ml.

      Cu placere!

  7. mihaela says:

    Buna seara, pun si eu o intrebare, la modul general, legata de prepararea sapunului prin metoda le rece. Pot formula o reteta proprie, referitoare la cantitatile de unt/ulei (pe care le-as alege dupa preferinte si proprietati ), de la care sa calculez hidroxidul de sodiu conform indicilor de saponificare aferenti fiecarui ulei, apoi apa (am gasit eu pe undeva, nu mai stiu daca pe site-ul dvs – apa=2.2xcant, de NaOH)? Am citit si despre discountul de soda…
    Am incercat una dintre retetele de pe site-ul dvs. si sunt multumita momentan…trebuie sa mai astept cele 3 saptamani minime sa il si testez, dar ca si consistenta este ok, am reusit sa l scot din forme, si sa l tai. Va adresez aceasta intrebare, intrucat nu am mereu toate ingredientele cerute de retete, se intampla sa imi lipseasca cate un ulei sau 2.
    Felicitari pentru idei si pentru tot ce faceti!

    • Sapun Natural says:

      Buna ziua,

      Da, va puteti realiza propriile retete, dar lucrurile nu sunt asa de simple in practica. Realizarea unei retete bune necesita timp, efort, testari multe si pierderi asumate. Cei care intra pe site-ul nostru si se bucura de retetele gratuite oferite aici poate nu stiu toate aceste lucruri si nu apreciaza la adevarata valoare. 🙂 Sugestia noastra este sa treceti la realizarea propriilor retete dupa minim 6 luni de productie intensa, cand puteti trece la stadiul avansat. Daca nu aveti anumite ingrediente necesare, va rugam sa ne contactati si vom gasi o cale de rezolvare buna.

      Multumim mult pentru cuvintele frumoase, succes in continuare!

      PS: asteptam fotografii cu sapunurile realizate dupa reteta noastra.

  8. kimera says:

    am incercat sa pun acesta reteta in soapcalc, am pus la ulei de masline 300 gr, dar nu e f mare diferenta in ml, imi iesi ac cant de soda 119 gr, dar diferenta mare la apa, adica 313 gr apa in loc de 230 ml. oare de ce? presupun ca concentratia de soda este de 99%, puneti mai multa apa pentru un sapun mai dur?

    • Sapun Natural says:

      Kimera, este excelent ca vrei sa verifici retetele noastre, dar noi consideram ca este pierdere de vreme sa o faci. 🙂 Soapcalc, cu toate ca si noi il recomandam, nu este o autoritate in materie de productie sapun. Adica el este doar un calculator, nu un creator de retete. Acolo tu poti adauga ce uleiuri si unturi vrei, poti defini cativa parametri, cum ar fi procentul de superfat, dar asta nu garanteaza ca reteta ta este viabila si ca din ea rezulta un sapun excelent. 🙂

      • kimera says:

        este prima reteta pe care vreau s-o fac prin saponificare la rece, asa ca merg pe mana voastra. tks pt reteta. pot adauga 20-25 ml de ulei esential pt un parfum mai puternic

        • Sapun Natural says:

          Am inteles! 🙂 Atunci iti dorim sa ai o prima productie reusita! Sa nu te grabesti si sa respecti toti pasii pe care i-am descris noi.

          Anasonul are deja un parfum puternic si persistent in timp. La aproximativ 1 kg. pasta de sapun, 20-25 ml de ulei esential, adica 2-2,5%%, este cam mult. Poate deveni iritant pentru piele. La un sapun nu mirosul este important sau, cel putin, nu ar trebui sa fie cel mai important aspect. 🙂

          Succes!

  9. Anamaria S. says:

    O reteta cu Lapte de capra? Si care este tehnica ne puteti spune? Tot la rece, ceva cu ricin,shea, unt de cacao,masline.. nu vrea nimeni sa spuna cum se face sapunul cu lapte de capra! V as fi tare recunoscatoare!

    • Sapun Natural says:

      Anamaria, am spus-o de mai multe ori. Aici nu vei gasi decat retete vegetale, adica fara ingrediente de origine animala. Trebuie sa cauti aceste informatii in alta parte. 🙁

  10. Carmen says:

    Am citit recent ca retetele de sapun trebuie as fie in grame, inclusiv lichidele. Am observat ca retetele dumneavostra sint in grame si millilitre.
    Asa le executati sau le transformati in grame? Va rog mult daca ati putea sa clarificati sa fiu sigura ca am inteles corect. Imi place in mod deosebit reteta dvs cu shea butter pe care doresc sa o materializez.
    Cu multumiri, Carmen

    • Sapun Natural says:

      Carmen, nu stim ce ai citit si unde. 🙂 Noi cantarim unturile in grame (cati mililitri au nu conteaza pentru noi), iar uleiurile in mililitri. In functie de consistenta unui unt, 100 grame de unt pot fi echivalente cu 70-90 mililitri de unt topit.

      De aceea ai nevoie de o masuratoare in ml. pentru uleiuri si apa, si de un cantar pentu unturi, hidroxid si plante.

      Succes!

      • Carmen says:

        Va multumesc f mult pentru raspuns. Am cititit in Smart Soaping by Anne L Watson si The soapmaker’s companion by Susan Miller Cavitch. Toate retetele sint in grame sau oz . Inclusiv The soap calculator pe care invat sa-l folosesc e in grame si oz sau in cantitati procentuale. Ca sa fie si mai confuzionant, daca verifici retete din diverse carti cu diverse calculatoare par gresite, sau nu se pot saponifica sau calitatile sapunului sint in afara valorilor normale. Tot ce vreau e o reteta corecta pe care sa pot sa o urmez si sa reuseasca. Cind eram copil bunica mea facea sapun acasa si parea la fel de usor ca si cum facea o prajitura. Intototdeauna reuseau.
        Eu ma chinui de doua luni sa ma informez si cu fiecare zi sint tot mai confuza.( prea multa analiza duce la paralizie).
        Asadar, am inteles raspunsul dvs , mi-ati urat succes iar astazi sper sa produc minununatia!

        Cu mii de multumiri, Carmen

        • Carmen says:

          Inca o intrebare: de ce uleiul de cocos e in grame, iar uleiul de olive e in millilitre ( ambele sint liquids) Legat de uleiul de cocos la care va referiti: 72, 96 sau fractionat ?

          Multumesc

          • Sapun Natural says:

            Acum depinde de la ce temperatura privesti lucrurile. :)) Daca privesti de la peste 25 grade, atunci uleiul de cocos este ulei. Daca privesti de la mai putin de 20 de grade, atunci este solid.
            Eu nu ma refer la nimic, tu stii ce ulei de cocos ai cumparat. 😉 Cand folosesti soapcalc, trebuie sa stii exact ce ai cumparat. Dar te sfatuiesc sa incerci intai retetele noastre gratuite si apoi sa treci la crearea propriilor retete.

  11. Tamara says:

    Va rog mult, spuneti formula de calculare al SPA. Incerc sa calcul in toate retetele (avand in vedere nivelul de saponificare a fiecarui ulei in parte) dar nicidecum nu ajung la cantitatea indicata in reteta. Se calcula si unturile? Va rog mult de tot.

    • Sapun Natural says:

      Tamara, te rugam sa fii mai explicita. Vrei sa creezi o reteta noua? Pentru ca daca asa este, da, trebuie sa calculezi valorile SAP ale tuturor uleiurilor si unturilor din compozitia gandita de tine.

    • Sapun Natural says:

      Retetele pe care noi le oferim gratuit sunt calculate asa cum trebuie, adica nu mai trebuie sa reiei calculele sa afli apa si hidroxidul de sodiu.

  12. Niko says:

    Am o mare problema!!!am urmat intocmai pasii dar mixerul mi s-a stricat dupa ce am turnat apa cu soda caustica in uleiuri.Am tot amestecat dar nu se mai ingroasa sapunul.ce e de facut?se va mai ingrosa?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.