Pentru aceasta reteta, aveti nevoie de urmatoarele ingrediente (4 portii):
– 1 kg. carne tocata din piept de pui bio
– 6-8 cartofi medii
– 3-4 cepe verzi
– 8-10 catei usturoi
– 1 pahar vin rosu
– 1-2 linguri unt (pentru sos, optional)
– 3 linguri ulei floarea soarelui bio/organic
– 3-4 linguri cascaval ras
– 2 linguri faina bio (pentru sos, optional)
– 250 ml. lapte bio (pentru sos, optional)
– 2 linguri bulion sau suc de rosii
– sare Marea Moarta
– piper, marar, oregano (optional)
Cartofii se pun la fiert in coaja, cu sare. Se lasa sa dea apa in clocot si apoi inca 15-20 minute. Se pregateste umplutura de carne astfel: se taie ceapa si usturoiul, se pun la foc cu uleiul de floarea soarelui. Apoi se adauga carnea si se amesteca pana se albeste. Se pune vinul, apoi bulionul si se continua amestecarea pana la omogenizare. Se sareaza, pipereaza si se lasa pe foc 10-15 minute.
Prima varianta, fara sos bechamel, este mai simpla. Dupa ce carnea si cartofii sunt aproape gata, se scot cartofii din oala, se curata de coaja si se taie rondele. Se adauga intr-un platou rezistent la temperaturi inalte pe straturi. Intai un strat de cartofi si apoi unul de carne, ultimul fiind inca un strat de cartofi. La sfarsit se rade cascaval pe deasupra si se adauga o cana de lapte bio.
Daca doriti musacaua cu sos bechamel, atunci realizati un amestec din unt, faina si lapte, care se adauga peste ultimul strat de cartofi. Apoi cascavalul ras pe deasupra. La sfarsit, miscati vasul astfel incat sosul bechamel sa patrunda intre straturi.
Dupa ce totul este gata si straturile sunt terminate, incalziti cuptorul la 180 grade C. Musacaua se lasa aproximativ 30-40 minute la cuptor, dar se verifica la 10-15 minute.
Pofta buna!