Brown Windsor Soap, un sapun iubit de Regina Victoria, a devenit faimos pentru ca a fost unul dintre castigatorii Marii Expozitii din 1851. Regina Victoria insasi a deschis aceasta incredibila expozitie, in Palatul de Cristal, pe data de 1 Mai acum 161 de ani. Regina a declarat ca a fost cea mai importanta zi din istorie si cea mai fericita din viata ei. “Un spectacol nemaivazut, impresionant si frumos”, ce a debutat in Hyde Park cu un concert de trompete si un cor de 600 de voci, intr-un adevarat palat de sticla, si s-a incheiat 140 de zile mai tarziu.
Una dintre vedetele acelei expozitii a fost un banal sapun maro produs in Windsor (de aici si numele), sapun care pana la sfarsitul erei Victoriene se gasea in fiecare gospodarie din regat.
Brown Windsor Soap se mai fabrica chiar si astazi, tot 100% natural. In mod traditional, acest sapun este parfumat cu urmatoarele uleiuri esentiale:
– bergamot – cu o reputatie excelenta in a indeparta anxietatea, stresul si tensiunea
– chimen – are proprietati antiseptice si astringente
– scortisoara – un ulei esential stimulat si tonic
– cuisoare – folosit pentru a calma loviturile, zgarieturile, arsurile si taieturile
In timpurile moderne, unii artizani britanici adauga si ulei esential de lavanda. In mod normal, este un sapun natural cu un amestec de condimente exotice, aromate, ideal pentru barbati.
Se pare ca si Napoleon a platit 2 franci pe o bucata de sapun Brown Windsor. Din secolul 12, in Anglia se producea sapun pentru nobili, fiind accesibil doar acestora datorita taxelor incredibil de mari pentru produsele de lux. In 1853, taxa englezeasca pe sapun a fost eliminata. Eliminarea taxei combinata cu faptul ca a fost introdusa instalatia sanitara in interiorul caselor, a condus catre o explozie in materie de vanzari pentru produsele de igiena personala.
Daca sunteti la inceput, o reteta de baza, simpla, este ideala, adica aceasta reteta de sapun natural. La partea de uleiuri esentiale adaugati bergamot, chimen, scortisoara, cuisoare si lavanda, in proportii egale. Pentru un miros specific, puteti lasa chimenul si scortisoara la urma, crescand cantitatea de bergamot, cuisoare si lavanda, in functie de aroma pe care o doriti pentru acest sapun natural.
Pentru retete complexe, dar cu aceeasi combinatie de uleiuri esentiale specifica Brown Windsor Soap, va recomandam lista de retete sapun natural pe care am creat-o pentru voi cu titlu gratuit.
Si care e reteta? Unde e?
Uite-o aici! 🙂 Click pe cuvântul aceasta din post-ul de mai sus. Sau alegi oricare altă rețetă de pe site-ul nostru și pui doar uleiurile esențiale specifice Brown Windsor Soap. Succes!
“Daca sunteti la inceput, o reteta de baza, simpla, este ideala, adica aceasta reteta de sapun natural. La partea de uleiuri esentiale adaugati bergamot, chimen, scortisoara, cuisoare si lavanda, in proportii egale. Pentru un miros specific, puteti lasa chimenul si scortisoara la urma, crescand cantitatea de bergamot, cuisoare si lavanda, in functie de aroma pe care o doriti pentru acest sapun natural.
Pentru retete complexe, dar cu aceeasi combinatie de uleiuri esentiale specifica Brown Windsor Soap, va recomandam lista de retete sapun natural pe care am creat-o pentru voi cu titlu gratuit.”
Am uitat sa specific ce fel de uleiuri ”nu-mi ies la socoteala”:masline,palmier etc…
E o ora tarzie,dar nu ma mai satur de site-ul vostru.
Felicitari din toata inima pentru amplul proiect ce-l demarati,in loc sa fiti ”in rand cu oamenii” care merg pe principiul:.time is money!!!acum am si eu o intrebare…care este combinatia de uleiuri pentru acest sapun BROWN WINDSOR???Am citit si recitit,dar cred ca din cauza orei creierul meu nu mai poate asimila informatia…daca ganditi ca sunt proasta(poate e scris undeva si nu vad eu)sau nu ma duce capul…aveti dreptate…. 🙂 e ora 00:30
Anamaria, pentru aceste cuvinte, ale tale si ale altor prieteni de-ai nostri, mergem mai departe cu placere si cu bucurie! 🙂 Multumim din suflet!
Nu am specificat uleiurile si unturile, deoarece numai combinatia de uleiuri esentiale este traditionala la acest sapun. Nu s-a specificat nicaieri (sau poate nu am gasit noi), care ar fi reteta de baza. Peste tot se vorbeste doar despre parfum, care este “marca” acestui sapun. De aceea, noi am propus la finalul articolului una dintre cele mai simple retete.
Si ce ingrediente ii dau culoarea specifica?
Pe vremuri, culoarea era data de zaharul brun, apoi s-au folosit coloranti. Poti folosi scortisoara, cafea, zahar brun sau infuzie de chimen.