Chiar daca sunteti incepatori sau avansati, nu strica sa recititi aici post-ul legat de primii pasi, aici instructiunile care va garanteaza siguranta si aici despre metoda la rece de fabricare a sapunului natural.
– 335 ml. bere neagra, fara acid, la temperatura camerei
– 300 ml. unt cocos natural
– 300 ml. ulei masline pomace
– 200 ml. unt palmier
– 100 ml. ulei floarea soarelui
– 50 ml. ulei ricin
– 50 g.unt cacao natural
– 145 g. hidroxid de sodiu
In faza de “trace” (urma), se adauga urmatoarele uleiuri esentiale:
– 15 ml. ulei esential lamaie
– 10 ml. ulei esential portocale
– 10 ml. ulei esential anason
– 10 ml. ulei esential grapefruit
Inainte de a incerca aceasta reteta de sapun natural, este deosebit de important sa realizati urmatorii pasi: puneti berea intr-un recipient cu gura foarte lara, amestecati viguros pana face spuma, apoi puneti un capac si lasati berea cel putin 4 zile la temperatura camerei, pentru a iesi tot acidul din ea. Amestecati de 2-3 ori pe zi si puneti capacul la loc. Chiar si fara acid, hidroxidul de sodiu se adauga extrem-extrem de lent in bere.
La aceasta reteta trebuie sa fiti deosebit de atenti, fiindca poate deveni un frumos experiment de chimie, in care veti vedea un vulcan activ.
Sapunul natural rezultat in urma acestei retete va fi relativ moale, dar deosebit de spumant. Se poate folosi si ca sampon natural solid, in special pentru parul lipsit de vitalitate, deteriorat sau vopsit des. Mirosul nu va rezista mult in timp si va fi discret.
Puteti sa imi recomandati ce bere sa folosesc astfel incat sa imi iasa echivalentul a 10 – 12 – 15 sapunuri de cate 100 grame fiecare in forma ?
Si puteti sa imi comunicati ordinea amestecarii ingredientelor ?
Ce bere imi recomandati sa folosesc sa obtin forme de 100 gr fiecare echivalentul de 10-12-15 sapunuri din aceasta reteta ? Si puteti sa imi spuneti care este ordinea amestecarii ingredientelor prezentate mai sus ?
Bună dimineața,
Nu vă putem recomanda nicio marcă de bere, trebuie să decideți singură ce folosiți.
Teoretic, din această rețetă vă ies aproximativ 8-10 săpunuri a câte 100 grame fiecare.
Ordinea amestecării ingredientelor poate fi regăsită în cadrul metodei la rece (https://www.sapunnatural.ro/2011/reteta-sapun-natural/).
Succes!
Ar trebui sa obtii aproximativ 10-12-15 sapunuri a cate 100 grame. Depinde de berea pe care o folosesti si de formele in care torni.
Buna ziua. Imi puteti spune va rog, pentru ce cantitate de sapun este reteta?
Buna ziua,
Am o mica problemuta. Sau poate nu e :)). Acum 10 zile am facut o sarja de sapun cu cafea si zat, una cu unt de shea si flori de galbenele+flori de musetel. De cateva zile a inceput sa apara pe partea superioara a sapunului acel praf alb. E ok? se poate folosi sapunul dupa perioada in care trebuie sa stea la saponificat_?
Buna,
Unii producatori de sapun spun ca acel praf alb este hidroxid nesaponificat. Altii ca este reactia pastei de sapun la oxigen, deci o oxidare clasica. Noi va spunem ca este normal, deoarece impartasim cea de-a doua parere si ca il puteti folosi fara griji dupa perioada de uscare. Acel praf alb poate fi mascat cu pulberi din plante sau alegand o forma din lemn, pe inaltime.
Succes!
Buna dimineata,
Ieri am facut sapunul cu bere. Am facut doua transe. Una cu bere neagra care a fost acidulata cu CO2 si o transa cu bere neagra care a fost acidulata cu N. Diferenta de la cer la pamant la reactia cu soda! Berea cu CO2 a produs o reactie mini vulcan (am lucrat cu atentie maxima ca sa nu ma trezesc cu cine stie ce surprize), la berea cu N reactia a fost ca si cum as fi lucrat cu apa distilata sau ceai. Adica…doar gazul si atat . Deci? Daca nu doriti experimete vulcanice, folositi doar bere cu N. Spor la treaba
Buna,
Imi poti spune, te rog, daca la sapunul cu bere se poate inlocui untul de cacao cu unt de shea.
Da, dar atunci reteta se modifica. Trebuie calculata din nou.
Succes!