Dupa cum stiti, de mai bine de 2 ani de zile, organizam cursuri de productie sapun natural. Am cunoscut multe persoane interesante de-a lungul timpului, ne-am plimbat prin diverse orase pentru cursuri private si am inceput seria de cursuri de grup.
Anul trecut am sistat o perioada aceste cursuri, iar din noiembrie le-am reluat in forta. Astfel, avem prilejul sa va impartasim din dragostea pe care o avem pentru sapunul natural, iar voi sa dobanditi cunostinte noi, fie ca le veti folosi in scopuri comerciale, fie personale. Pentru ca da, am avut cursanti care au participat pentru a dobandi un nou hobby, pentru a gasi o modalitate amuzanta si relaxanta de a se detasa de zumzetul permanent al vietii.
In acest week-end am plecat la Iasi, multi dintre voi au aflat de pe pagina noastra de Facebook de acest lucru. Am avut, pentru a doua oara, un domn participant la curs, ceea ce, trebuie sa recunoastem, ne-a mirat intr-o oarecare masura. Am plecat dupa-amiaza spre Iasi si am ajuns acolo la 8. Seara a debutat cu o cina la restaurantul La Castel, aflat intr-un decor mirific.
A doua zi dimineata, am ajuns acasa la noii nostri prieteni, unde au amenajat si atelierul de productie sapun natural. Casa se afla in afara Iasiului, intr-un alt decor magnific, iar privelistea este fabuloasa.
Avand in vedere ca domnul nostru a produs sapunuri naturale pentru familie inca de anul trecut, ne-am dus cu ideea de a trece la un alt nivel in materie de productie si am ales o tehnica des uzitata de catre cei avansati, tehnica swirl. Dupa ce stim deja sa producem sapun natural, trebuie sa lucram mai mult pe partea vizuala, pentru o decorare frumoasa a produselor finite.
Din pacate, retetele realizate de catre prietenul nostru, dar si tehnica folosita pana acum, nu au fost cele mai inspirate, astfel ca acest curs a devenit mai mult decat o necesitate pentru el. Am reluat informatiile de inceput si le-am imbinat cu informatiile legate de tehnica swirl. Mai jos puteti vedea ce am obtinut, chiar daca tehnica folosita nu a fost ca la carte, datorita combinarii regulilor de baza cu cele ale tehnicii de invartire.
Am despartit pasta de sapun in doua si am obtinut aproape 1 kg. de pasta in fiecare recipient. Intr-unul dintre ele am adaugat turmerik, un condiment asemanator sofranului, iar pe cel de-al doilea l-am lasat crem. Am adaugat o combinatie de uleiuri esentiale interesanta, cedru cu citronella, o cantitate mai mare in compozitia galbena. Turnarea a decurs greu si anevoios, pasta fiind deja intarita, dar rezultatul final a iesit bine.
Costel s-a bucurat ca a invatat multe lucruri noi, iar Cristina, sotia lui, ne-a declarat multumita ca aceasta activitate “este chiar amuzanta si usor de realizat”, nu cum i se parea ei pana acum. Adevarul este, am mai spus-o in repetate randuri, teoria nu se compara niciodata cu practica si oricate informatii am adauga in rubrica “cum faci sapun“, tot este nevoie de aplicarea acestora alaturi de un profesionist. Fie ca doriti sa va deschideti o manufactura de sapun natural, fie ca doriti sa va relaxati la sfarsit de saptamana, aveti nevoie de o practica alaturi de un producator de sapun natural. Plecand de la calitatea ingredientelor folosite si terminand cu pasii extrem de importanti, pasi care nu pot fi sariti atunci cand produceti sapun. Mai jos aveti rezultatul muncii sustinute de sambata, care se va putea analiza peste o luna, dupa perioada de uscare.
In incheiere, dorim sa va mai spunem doar cateva cuvinte despre o familie minunata si despre primirea frumoasa… Cristina a pregatit un mic dejun copios, apoi un dejun incredibil de apetisant: ciorba radauteana de prepelita, tochitura moldoveneasca, suc de mere si tort de casa cu banane, ananas si ciocolata. La plecare am primit cadouri minunate, pentru care le multumim inca o data. Ne-am simtit excelent la primul nostru workshop din 2014 si va asteptam si pe voi la cursul din 22 februarie, din Bucuresti.
Si imaginea de final, Iasiul privit pe timp de noapte, cu un avion care se pregatea de aterizare… totul de pe terasa prietenilor nostri.
Am citit cu atentie si am vazut rezultatul. Ma tem ca sfaturile voastre mai trebuie actualizate. Ce a iesit acolo, numai swirl nu e 🙂 Sapun in doua culori, da. Swirl nu!
Swirl este tehnica amestecarii prin invartire a doua sau mai multe culori. In functie de imaginatie si dorinte, exista mii si mii de tipuri de swirl-uri. 🙂 De la cele in 2 culori, pana la cele pe verticala, in 10-12 culori. Propriu-zis, tehnica swirl se realizeaza – cel mai usor – impartind pasta de sapun in doua: una este pastrata alba si una este colorata. Apoi cele doua culori se amesteca prin rasucire / invartire (to swirl).
La Iasi am realizat swirl si chiar daca culorile alese au fost alb si galben (adica foarte apropiate ca si nuante), tehnica folosita a fost swirl. 🙂