Colorantii sintetici din sapunuri

Sapunurile colorate. Sunt frumoase, aspectuoase, spectaculoase. Cred ca va dati seama ca vorbim despre produse de ingrijire, nu despre produse care trebuie sa arate frumos. Un sapun pe care il folosim de cateva ori pe zi ar trebui ales dupa beneficii, proprietati si ingrediente, nu dupa aspect.

In cazul sapunurilor naturale cu adevarat ar trebui sa regasim in compozitie pulberi de plante, frunze, flori, decocturi sau infuzii.

Americanii folosesc foarte mult oxizii de fier. Si astfel reusesc sa produca inimioare rosii de Valentine’s Day, brazi verzi de Craciun si iepurasi roz de Paste.

Oncologii din toata lumea sunt de acord ca inca nu au suficiente date despre E172 (i, ii, iii), adica oxidul negru/rosu/galben de fier, asa ca au trecut aceasta substanta in categoria “suspecta de a produce celule canceroase”. Nu ar fi o mare problema daca producatorii ar alege variantele minerale, naturale, ale acestor oxizi, dar cum acestea sunt foarte scumpe, acestia prefera sa aleaga variantele chimice, comerciale, realizate din pudra de fier.

Aceleasi variante toxice coloreaza vopseaua, vasele din ceramica, ajuta la imprimarea magnetica a discurilor sau sunt prezente ca si substante de contrast la RMN-uri. Combinatia oxidului de fier cu aluminiul produce o substanta numita termit, folosita la detonarea bombelor si la demolarea cladirilor (implozii, explozii).

IMG_7170

mica-swirl-challenge

Mica Swirl1

Silicatul de mica este un alt colorant folosit pe scara larga in cosmetice. Mica provine de la latinescul “micare”, care inseamna “a straluci”. Evident, are legatura cu aspectul silicatului de mica, mai ales cand rocile de silicat sunt mici ca dimensiuni.

India are cele mai mari depozite de mica din lume, iar China este producatorul numarul 1 din lume. Mica se foloseste in industria electronica, iar in tara noastra, in anii ’70-’80 se folosea pe scara larga la colorarea peretilor. Este acea substanta care are reflexii in lumina, argintie de cele mai multe ori.

Snowflake

In industria cosmetica, silicatul de mica se foloseste in pasta de dinti, sapun, strugurel de buze, pudra de corp, farduri de pleoape si ochi, oja, gel de dus, creme de corp, ulei de corp si multe altele.

web_banners_loli

Producatorii de cosmetice naturale si/sau bio, reuniti in diverse asociatii la nivel international, recomanda folosirea colorantilor pe baza de plante (pulberi, frunze, decocturi, infuzii) si eliminarea celorlalte substante chimice, prezente in sapunuri doar pentru infrumusetare.

Aveti mai jos cateva exemple de sapunuri naturale cu adevarat, colorate cu…

… pulbere de trandafiri si boia dulce de ardei

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

… cafea si scortisoara

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

… nuca macinata

Soap Mill
www.sapunnatural.ro

Deci este posibil sa realizezi sapunuri naturale colorate si nu este neaparat necesar sa apelezi la coloranti sintetici! Trebuie doar sa va puneti creativitatea la lucru si sa va ganditi ce alte pulberi de plante sau flori puteti folosi pentru a va colora sapunurile.

Asteptam comentariile voastre aici sau pe Facebook.

Pe curand!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.