Instructiuni de siguranta

Este extrem de important sa urmati instructiunile de siguranta, astfel incat sa evitati orice fel de accidente, ale voastre sau ale membrilor familiei!

Le vom nota aici, sub forma de idei principale. Trebuie sa le cititi cu atentie, sa le printati sau sa le notati pe o foaie pe care sa o aveti in permanenta in fata ochilor, pana le invatati. Producerea de sapun natural este o arta frumoasa, atata timp cat respectati aceste reguli de siguranta:

 1. Intotdeauna sa aveti protectiile pentru corp: par, gura, nas, maini (casca par, masca, manusi). Purtati pe parcursul intregului proces de realizare a sapunului natural aceste protectii.
 2. Intotdeauna turnati hidroxidul de sodiu in apa, nu invers. Altfel riscati sa creati un vulcan pe care sa nu il puteti controla. Adaugati putin cate putin hidroxidul in apa, nu il rasturnati pe tot in recipient. Amestecati continuu pana la topire.
 3. Folositi numai recipiente din sticla pentru toate vasele care intra in contact cu hidroxidul de sodiu.
 4. Nu va atingeti corpul, nasul, ochii sau orice parte a corpului cu manusile de lucru. Hidroxidul de sodiu este caustic si va arde pielea.
 5. Dupa fiecare productie, spalati manusile de lucru si apoi spalati-va pe maini. Aruncati halatul de unica folosinta sau spalati-l pe cel din cauciuc.
 6. In timpul lucrului, va recomandam sa nu purtati bijuterii (inele, bratari, cercei).
 7. Parul trebuie strans in coada si protejat cu casca, astfel incat sa nu aveti fire rebele pe fata sau gat.
 8. Intotdeauna purtati ochelari de protectie.
 9. Spatiul de lucru trebuie sa fie puternic ventilat, de aceea va recomandam sa aveti si un ventilator suplimentar ferestrei/ferestrelor din incapere. Cea mai buna metoda de a prepara amestecul de hidroxid de sodiu si apa este in aer liber (pe balcon sau in fata casei).
 10. Copiii (indiferent de varsta) NU trebuie sa aiba acces la punctul de lucru si trebuie supravegheati in permanenta de o alta persoana, care nu este implicata in procesul de fabricatie.
 11. Cand produceti sapun natural, produceti doar sapun natural. Lasati telefonul sa sune, soneria sa sune. Nu va pierdeti concentrarea, mai ales cand sunteti in faza de inceput.
 12. Chiar daca ati intrat in etapa de nivel mediu sau avansat, respectati aceste instructiuni de siguranta ca litera de lege. Cand sunteti familiarizati cu procesul, poate va veti gandi ca puteti renunta la anumite precautii. Nu o faceti, pastrati-va modalitatea de lucru intotdeauna.
 13. Nu aruncati resturi de sapun natural in chiuveta sau toaleta. Strangeti partile lichide sau solide, le puneti intr-o punga de gunoi din plastic si le aruncati ambalate.

2 thoughts on “Instructiuni de siguranta

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Spam protection by WP Captcha-Free

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.