In imaginile de mai sus puteti vedea ce a realizat Andreea, sambata, la cursul de productie sapun natural.
Dar sa o luam cu inceputul… Andreea a inceput sa produca sapun natural acum cateva luni. A citit foarte mult, a inceput sa experimenteze, dar a constatat ca teoria este diferita de practica. Ne-a sunat, a cerut informatii legate de cursul nostru de productie sapun natural, a pus intrebari si a dorit sa afle secretele unui sapun natural perfect.
Acum doua saptamani am stabilit ca sambata, 5 mai, sa aiba loc workshop-ul, acasa la Andreea, in Pitesti. Ca atare, sambata dimineata am poposit in Pitesti. Cu materii prime de calitate (ulei de masline, ulei de cocos, unt de shea bio, brut), cu DVD-ul si cu multa voie-buna.
Andreea, o gazda desavarsita, ne-a asteptat cu micul dejun si o cafea tare. Dupa discutiile de inceput, in care am vorbit despre ce va urma de-a lungul zilei, am trecut la evaluarea sapunurilor naturale pe care le realizase Andreea. Unele mai vechi, uscate complet, altele la mijlocul perioadei de uscare, iar altele recente.
Din pacate, productiile sale erau semi-reusite, de aceea acest curs parea, inca de dimineata, o necesitate.
Dupa echiparea obligatorie, gazda noastra a detaliat pasii pe care ii urmeaza de obicei atunci cand produce sapun. Usor-usor, am trecut in revista ce este bine si ce nu, i-am impartasit trucuri de eficientizare a timpului, de organizare a spatiului de lucru si i-am vorbit despre importanta materiilor prime de calitate. Uneori, diferenta dintre un sapun natural perfect si unul total nereusit sta chiar in calitatea uleiurilor si unturilor alese, precum si in reteta bine calculata si apoi bine pusa in practica.
Cu atatea site-uri si firme care vand materii prime, atat in Romania, cat si in alte tari, este extrem de dificil sa evaluezi un produs. In plus, increderea intr-un producator sau distribuitor trebuie castigata in timp. Toate materiile prime prezente in magazinul nostru sunt ingrediente de cea mai buna calitate. Aceste materii prime sunt folosite in cosmeticele organice 100% naturale pe care le realizam. Aceleasi materii prime. Sursele noastre sunt fie producatori, fie distribuitori recunoscuti in domeniu ca fiind seriosi, firme care isi pastreaza sistemul riguros de verificare an de an.
Dupa cum ati putut vedea in fotografiile realizate in timpul productiei de sapun natural, am pregatit o reteta interesanta, cremoasa, iar sapunul rezultat a fost decorat cu coaja de portocala. Uleiurile esentiale alese au fost anason si portocale. Astfel, am obtinut un sapun natural cu miros proaspat, revigorant, dulce.
La masa de pranz, am iesit la un restaurant vanatoresc si am continuat sa vorbim despre frumusetea acestui domeniu aflat inca la inceput in Romania. Am discutat si despre cursul de business, am abordat teme diverse, am raspuns la intrebarile Andreei si am atins subiecte diverse legate de deschiderea unei mici fabricute de sapun.
Partea a doua a cursului s-a concentrat pe crearea unor retete noi, folosirea unor unelte extrem de utile, precum si multe alte informatii necesare oricarei persoane aflata la inceput de drum in arta sapunului natural.
Succesul deplin al acestui ultim curs din seria noastra de cursuri practice este reflectat de cuvintele Andreei. Ea ne-a scris un e-mail succint, dar cuprinzator, in care a concluzionat o zi plina, bogata in elemente atat teoretice, cat si practice. Mai jos aveti mail-ul complet, scris dupa ce ieri a scos sapunul din forma, l-a taiat si l-a evaluat obiectiv.
Fiecare curs este diferit, fiecare persoana este o provocare, iar impresiile lasate de cursantele noastre de-a lungul timpului au fost incredibil de autentice. Am cunoscut cu mare placere caractere inovatoare, femei care doresc sa intre intr-un domeniu frumos, un domeniu care aduce provocari permanente.
Speram ca incurajarile noastre calduroase le-au motivat sa mearga mai departe cu curaj si ca in curand vom auzi de mici fabricute de sapun natural, in diverse colturi ale tarii. Cursantele noastre stiau importanta unui inceput legal, noi doar am punctat faptul ca nu poti profesionaliza un domeniu decat prin lucruri realizate de calitate, dar legal. Cu acte, firma, punct de lucru, echipamente, materii prime ce au trasabilitate clara, seriozitate si enorm de multa munca.
Acum va vom lasa alaturi de cuvintele Andreei, o mama incredibila a 2 fetite (de 5 ani si 7 luni), o sotie devotata si o femeie de la care ai ce invata ca om.
“Am citit mult despre cum se face sapunul natural, dar nu era suficient. Trebuia sa fac un curs practic cu o persoana avizata. Experienta si certificarea tutorelui mi-a dat increderea ca workshopul de care voi beneficia va fi unul de calitate, cu idei si sfaturi practice. Asteptarile mele au fost pe deplin atinse. Acum imi sunt mult mai clare lucrurile.
Workshopul m-a ajutat sa am o viziune nu numai asupra modului de fabricare a sapunului cold proces, ci si a modului de organizare a spatiului de lucru, asupra ingredientelor folosite, a modului de depozitare a sapunurilor, a mediului ambiant in care trebuie sa se desfasoare activitatea.
Sapunul rezultat este unul cu textura fina, consistent, fara bule de aer in interior si s-a taiat perfect, fara sa se lipeasca pe cutit. Miroase extraordinar de frumos si fresh datorita uleiurilor esentiale folosite.
In concluzie, este un curs practic complet.”